17 de desembre del 2016

MÉS HEMEROTECA: "INCENDI AL MOLÍ"

Paciència i buscar, en hemeroteques i arxius, digitals i les de tota la vida. A octubre i novembre publicarem tres retalls de premsa antiga on el poble de Potries és protagonista. Acabem l'any amb un nou "descobriment".

El periòdic "El Isleño",  de Mallorca, 4 de novembre de 1889, ens narra l'incendi que va patir el Molí dels Frares, avui, dintre del complexe  que coneguem com "la lejia".
Resulta que el 28 d'octubre de 1989 va esclatar un petard a la plaça de l'església i l'alcalde Francisco Pavia LLopis, asustat, va cridar la Guardia Civil. Com que no les tenia totes, els va demanar que passaren la nit al poble. Don Francisco era també l'amo del Molí dels Frares i els va acomodar allí.
A les tres de la matinada, els membres de la Benemèrita  es despertaren pel fum d'un foc a dintre del pallar del molí. Segons conta la crònica, els guàrdies salvaren de les flames i el fum la dona, el quatre  fills i criada de l'Alcalde, que estaven dormint allí.
La pregunta és: per un coet va cridar la G.C., quin ambient social regnava al poble?. Com es va originar l'incendi?
Cert és que d'aquest foc es referen, essent el Molí en anys successius element de progrés, fent llum electrica i desprès part de la fàbrica química.
A que és bo? Continuarem la recerca i ara esperem comentaris per esclarir el cas. Vos deixem l'imatge del diari, amplieu i seguiu les fletxes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada