5 de maig del 2018

L'AUTOBUS VILALLONGA-POTRIES-GANDIA.

La revista "Bresca" de Vilallonga, va dedicar un article-entrevista a la linea d'autobusos "La Nueva Gandiense" que unia tots els pobles des de Gandia fins Villalonga. 
Publicat en la primavera de 2016 i signat per Clara Arquiola i Josep Tarrassó, ens porta molts records. La gent que ompliem els autobusos, als anys 60, 70, 80... Estudiants, treballadores i treballadors. Eixos autobusos amb l'escaleta que pujava dalt i "la caixeta", "el gusano", passant per l'antiga travessia del poble, ara carrer la Safor. 

Toni Mascarell, de Vilallonga i casat a Potries, cobrador com Juanito "el puret" i els xofers de Potries -ja morts- Vicent Almunia "Garrilla" i Ramón Faus...molts records lligats a la infantesa i que caldria recuperar en imatges i anècdotes.
 Juanito "el morenet" o "el puret" va faltar en 2015. És Toni Mascarell "Antoniet", que ja te 70 anys, el que respon a les preguntes de "Bresca". Destaquem algunes coses:

"Una vegada em van denunciar per portar 61 passatgers de més. En duia cent no se quants. Els guàrdies van tindre consciència i ens van seguir darrere, fins la parada i quan vam arribar es van posar a comptar la gent a mesura que baixaven"

"Allí sols cabien 45 persones...El viatge que més gent vam portar va ser un dia que anava molta gent a treballar als magatzems de Beniarjó, a l'autobús més gran que teníem pujaven 100 persones i no ho notaves. Anant en direcció Villalonga, van eixir els treballadors de Beniarjó i Beniflà i els vam dir: -espereu-vos que que fem un altre viatge, que ja portem quasi cent persones- i van dir:  -no, no, nosaltres volem pujar!- Quan vam arribar a Potries les rodes feien olor de cremat, tocàven dalt. No podia mourem, en eixe viatge vaig cobrar a 140 persones"

"La carretera estava de pols del cementeri cap a Gandia perquè la resta era adoquinat. Hi havia llocs d'adoquí i trossos amb bots. Des d'ací fins abans d'arribar a Potries estava asfaltat, però de vegades et trobaves clots."

"Si les rodes es punxaven, les canviàvem nosaltres. Un dia les canviarem cinc vegades: dos a Gandia, l'altra ací a Villalonga, i les altres a Potries i Beniarjó"

"Donàvem servei de 6 del matí a nou de la nit. Fèiem 15 viatges al dia i ara fan tres o quatre. Gent de Potries, Beniarjó, eren usuaris a les 6 del matí...baixàvem a la parada del pont vell i anaven al Prado a fer la compra"

"En l'edifici de l'Escola Pia, en els baixos teniem les oficines. En 1973,La Nueva Gandiense va passar a formar part de La Unión de Benissa"
"En 1962 valia 3'5 pessetes de Potries a Gandia. En 1973 valia 1 duro (5 pts) de Villalonga a Gandia)"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada