4 de març del 2018

"BIBLIOPOT", POTRIES ALS LLIBRES.

La col.leccio de llibres on surt el nostre poble. A "Amics de Potries", amb les noves tecnologies, ja fa temps reunirem un grapat de textos i els escanejarem. De Potries, s'escriu, no solament articles als llibres de festes o diaris, hi han moltes referències en llibres de la Safor, que ara repassarem i vos deixem les imatges. Cal dir que podrieu trobar-los a les biblioteques públiques.

Volíem, però, comentar primerament els dos llibres que tracten o és desenvolupen a Potries. "On dimonis és el sud?" de Maria Dolors Peiró, un recull de relats anecdòtics i costumbristes sobre persones i coses d'aquells anys 60, 70 del segle passat. Dedicarem alguns articles en aquest blog al llibre i la seua autora. Per a nosaltres és el llibre de Potries, mentre no ixca a la llum un altra creació.
"Cantar i plorar" d'Àngels Moreno, una història d'amor entre persones i pobles veins, La Font i Potries. També li dedicarem articles al tema i l'escritora.

Anem al "Bibliopot", a eixos llibres on podem trobar el nostre poble. Comencem amb la "Gran Enciclopedia de la Región Valenciana", on fa una entrada a Potries prou extensa. Estem parlant d'aquells anys on les enciclopedies, varios llibres on estava tot -com el "google" d'avui- era quotidià a les cases amb certa inquietut cultural. A Potries deuen haver unes quantes.
"Carta arqueologica de la Safor", dels primers publicats per l'Alfons el Vell, l'institut comarcal d'estudis, en 1983, d'Aparicio i altres. Ací es detalla totes les troballes des dels ibers fins els romans, la Campinya, els Penyascos, la catorcena...i com no fent menció al pioner D.Dimeón Peiró Frasquet, al qual deuríem dedicar nosaltres i l'Ajuntament alguna cosa especial.
Potries a "De la Mariola a la mar" de Pellicer .
"Aportaciones a la toponimia de la conca de la Safor", 1983, també del ceic Alfons el Vell, d'Abelardo Herrero. Aquesta institució comarcal, fa una gran llavor, en aquest cas ens parla del nom del poble de Potries, "Pot" lloc on es feien catxarros de fang.
"Les festes de la Safor" del gandià J.E. Gonga, dedica més d'una pàgina al porrat de Sant  Blai de Potries, comentant la crònica del diari "El Litoral" de Gandia de 1881, que ja hem tracta en aquest blog.
"De la Mariola a la mar" del recordat, enguany al porrat de Sant Blai i al nostre blog,  Joan Pellicer. Meravelloses lletres dedicades al poble, al riu, racons i el porrat. 
El que fou arquitecte de Potries i redactor del primer Pla Urbà, Joaquim Egea, parla de Potries amb un sentit de planejament  "La Safor: un assaig d'analissi Urbà`"

A "Campanes fi de segle" trobem un dibuix-pintura de Romaguera del campanar de Potries i un text-poesia de Company, dignes d'enmarcar. Altres personatges que fan honor al poble.
L'altre dia, fèiem un article de la font de la teula, una de les mencionades al llibre de Sastre i Morera "Les fonts de la Safor"

Tenim més publicacions sobre Potries, catàlegs com "Potries, 2000 anys de ceramica" de Gisbert i Vazquez i altres, però hem volgut nomenar llibres.
Hi ha  alguna cosa més com "Un casament a Potries", obreta de teatre que estem estudiant per a un proper article. Bàsicament eixa seria la biblioteca per a estudiar el poble, els llibres on es parla de Potries, el "Bibliopot"
Tot el Bibliopot a Facebook.

1 comentari:

  1. Ja fa temps que vull recollir publicacións on es parle de Potries de manera equivocà. No se quant començaré. En hi ha bastants!

    ResponElimina