26 de maig del 2018

POTRIES ÉS UN POBLE "10"


"Potries és un dels pobles més nobles, ferms, bonics i reeixits del meu país. Passegeu pels seus carrers, pels seus caminois i viaranys, voregeu el curs del riu d'Alcoi...pugeu després a la seua ermita..., i de seguit ho comprovareu.
Potries és un poble 10. La seu gent és 10. La seua ermita és 10. Les seues taronges són 10. I l'aigua 10 (un gran be de Déu) És una aigua que ara i adés es converteix en poesia, en somni de fertilitat. És una aigua curulla de cromatisme i d'abundar. Neta. Pura. Abaixada del cel i alhora nodrida del fons de la terra. Ben aprofitada. Ben conduïda. És una aigua transparent, musical, estètica. És una aigua pastada amb sacrifici del llaurador, una aigua cristal.lina, que alimenta, renta i purifica.
Quan l'aigua de Potries corre, s'esgola i es divideix mestrivolament en els partidors de la Casa Fosca i la Casa Clara, tota ella saltirona de contenta com una xiqueta de 9 anys enjogassada, i alhora, l'aigua enceta uns sons i unes contarelles proverbials que només els teuladins són capaços de cantussejar
Potries té una aigua viva que dona vida. Potries, ara i sempre, des del Neolític, és un poble 10"

"campanades fi de segle"
Ximo Company, el potrier, ens ha sorprès amb aquestes paraules, al catàleg de l'exposició que s'ha inaugurat hui 25 de maig: "els lligams de l'aigua" de Cesc Biosca a Potries. Podríem parlar i molt d'aquesta mostra, però volem fer-ho del que ha estat  "comissari".
Estava allí, al pati de l'Ajuntament, hem aprofitat per saludar-lo. S'enrecorda de nosaltres, dels contactes per Internet (amics de Potries) i en persona (conferències a Gandia). Ens parla de Potries, del bancalet de taronges, de la seua germana...però te que anarse'n a LLeida, demà te un esdeveniment important. Li donem les gràcies per les paraules del catàleg i li recordem altres aportacions que ha fet a Potries, com al llibre "Campanades fi de segle"
Com som d'abans, no ens hem fet un "selfi". Ens hem alegrat molt de vore't, i parlar, Ximo Company. Per cert, fins ara, a Potries, en moments especials com aquest, sempre ha sortit la frase d'aquell rector "la flama", que ja sembla passadaDes d'ara voldríem utilitzar la teua: "POTRIES ÉS UN POBLE 10",  i dir-te que ets un "potrier 10"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada