12 de maig del 2012

EL FUTUR DE POTRIES A DEBAT.

Amb la "crisi" i abans d'ella, n'hi ha una obsessio per creixer. Ara, estan apareguent opinions sobre el futur dels xicotes municipis: formes de traure diners, de retallar despeses i més preocupant, les quasi segures unions de pobles de menys de 1000 habitants. Que serà de Potries, pedània de  Vilallonga, La Font o Beniarjó? Quins serveis deguem conservar o tallar? Com deu créixer el poble? o ja ha està massa gran. Antoni Domínguez, amb altaveu i flauta d'alguatzil, diu la seua, i tú que opines del futur del poble? 

POTRIES, UN LLOC RECUPERABLE?
ANTONI DOMINGUEZ.

Fa escassos dies, una amiga m'enviava un email, amb algunes de les següents paraules:“...Por cierto, no te cuento nada de por aquí porque no hay mucho interesante que contar, e imagino que estás al tanto de lo estupendo que va todo en este país... Empezamos el año sin cobrar nóminas.. ahora volvemos a cobrar con retraso.., pero no sabemos cómo acabaremos. Pero lo triste no es eso, lo triste es que están acabando con derechos fundamentales Y NO PASA NADA!!!!!!... Una razón más por las que dan ganas de salir corriendo... No vuelvas. Mira si encuentras por ahí un lugar encantador..., ...un lugar recuperable,...” M'ha agradat molt l'última frase, la qual m'ha fet pensar (bonica paraula) al lliure albir ...
1ª part. - La metàfora de "La Aldea d'Asterix & Obelix, i l'Imperi Romà"Aquesta Aldea vivia asfixiada per un gran Imperi, el qual contínuament la posava a prova perquè desistiren de la seua senzilla forma de viure i es passés a les comoditats i fastuositats que els oferia l'Imperi. Però els seus valents habitants preferien la seua calmada i feliç vida; dedicant-se a viure en base als seus recursos naturals, amb les seues grans artesanies (els menhirs, recordeu?); a compartir els seus béns celebrant divertits banquets, ..., i a lluitar, tots junts, contra qui gosés furtar-los la seua preuada Llibertat. Cada vegada que l'Imperi volia canviar les seues vides, ells treien la seua "poció màgica" i els deixaven clar que no volien la seua "lifestyle" (estil de vida), que els deixaren en pau en la seua bonica, petita i amable Aldea. Una vegada, en els temps de les grans grues dissipades per tota la comarca de la Safor, vaig dibuixar la menuda i amable Potries, protegida d'altes i afilades estaques de fusta (com la famosa Aldea) i envoltada de grues i grues, volent entrar per construir cases i polígons. Com més cases i més grans polígons millor. Al final, van entrar. La irreductible Potries va caure "pel bé del seu creixement". Un creixement que suposaria un augment en la població de més del 50%. Un creixement que ens faria tenir el polígon industrial més gran i millor situat de la comarca. Però, no sabem si per sort o per la divina providència, aquest creixement anomenat "bombolla immobiliària" va explotar, i, Potries es va quedar a les portes de "créixer".

2ona part. - La comarca de la Safor i Potries L'altre dia vaig somiar que caminava cap a l'alt del Circ de la Safor. Era un primaveral dia, assolellat, no molt calorós. Disfrutava de l'ascensió, parant-me en els petits detalls que m'oferia la verda senda. Però quan arribava al cim, just davant la visió de la vall que baixa al mar, em vaig posar trist. No podia creure que fa uns pocs anys, en aquesta vall predominava el color verd. I, ara, predomina el color gris. Una comarca plena de pobles-dormitori que han crescut més d'un 50% i han perdut la seua identitat; plena de mig-buits polígons industrials que han substituït als incomercials (que no infèrtils o improductius) camps de tarongers; ...Van saltar tristes llàgrimes dels meus ulls ...Per a una persona que ha viatjat molt, la Comarca de la Safor va ser, al seu dia, un paradís:

 . - Situada al mar Mediterrani, un mar tancat, de temperatures temperades tot l'any, sens gairebé corrents, on a l'estiu et banyes a la nit i l'aigua està calenta. He recorregut molts mars en aquest món i no he conegut un de millor que aquest.

 . - Amb fèrtils terres per a la producció de vegetals i fruiters, emparats pel riu Serpis. He provat taronges del Brasil, Marroc, Guaiana Francesa, Califòrnia, Nova Zelanda, ..., i cap aconsegueix acostar-se remotament, a la dolçor de les nostres taronges valencianes. I, no obstant això, els agricultors estan abandonant les seues terres perquè perden diners any rere any. ¿?

 . - Vorejada per petites muntanyes que amaguen paisatges realment bells, com la Llacuna, el Riu Serpis i el seu Racó del Duc, i que ni tan sols som capaços de convertir-lo en una veritable ruta natural. (però, si que ho som, de posar urbanitzacions, sin ton ni son, amb un mínim d'integració paisatgística)
 Al cim de la Safor, tanque fortament els ulls i deixe volar la meua imaginació. Veig al final un mar vorejat per dunes que arriben als 200 metres de longitud, allà on una vegada van existir mols i mols de grans edificis. Veig petits pobles envoltats de verds camps cultivables i boscos autòctons plens de color i de vida, allà on un vegada tot era ciment. Veig a la seua senzilla i amable gent que viuen en harmonia amb el seu entorn, allà on un vegada tot era veure cares tristes i plenes d'estress. Veig una menuda Potries com un gran pulmó verd de la comarca on la gent pot respirar, emocionar-se, sentir ..., allà on una vegada va haver ...
 ... Sí!, Ho sé! És només un somni. Una utopia irrealitzable. Perquè volem créixer, i créixer, i créixer, ...
 Avui, encara hi ha persones que pregunten: per quan un polígon industrial a Potries, que farà que el poble creisca? I jo responc amb una altra pregunta: i si el poble no vol créixer?
 Encara estem a temps? Podem recuperar Potries? Ajuda'm. Ajuda't. Ajudem-nos, a recuperar Potries. 
Comencem a vore Potries a través “d'un nou set d'ulls".

Li conteste a l'email de la meua amiga, dient-li: “No se trata de encontrar un lugar (porque el Imperio está en todas partes). Se trata de encontrar la poción mágica”.

Cita: "Jo volia ser ric. Jo volia ser reconegut. Jo volia guanyar. I en el procés, jo vaig perdre el que era més important." (Anònim)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada