30 de març del 2014

MÉS COSES DEL "DÀTIL"

Com us diguerem al final del darrer article, publiquem més coses de Potries aparegudes en "El Dàtil",d'eixos anys de la Transició,1978 i 1979. Vicent Cremades – l’home que estudia la transició a la Safor i que estigué en la xerrada del passat 28 de febrer a Potries-  ens acaba de passar uns exemplars amb les ressenyes locals que ara us donem. Tireu que preguntar per situar-se.

(El Dàtil, 22/10/78):
QUI MANA EN POTRIES? JUANITO.
En l’Ajuntament de Potries, passen Alcaldes, passen els secretaris, però el que no passa mai és JUANITO, auxiliar de l’esmentat Ajuntament, secretari de la “Hermandad” de llauradors i ramaders, corresponsal de banca i portador oficial de les pancartes com “Potries con Franco” en els aniversaris de la mort d’aquell que cagava en forma de melena. Diuen que no hi ha mal que cent anys dure i JUANITO, d’anys en tindrà una cincuantena, per tant…paciencia i al bou.

(El Dàtil, 10/12/78)
Quant a la raça, tots els habitants de la Safor som més o menys de la mateixa mare: una mescla de moro, jueu i cristià, sí és spot dir així. Però hi han unes diferències clares entre uns pobles i altres de la nostra comarca. Per exemple: sabien vostès que mig terme de POTRIES és propietat dels taronjaires de La Font d’en Carròs?

Segons totes les versions, CARMENCITA de POTRIES és la persona que més documentada de tot el poble.

(El Dàtil, 4/3/79)
L’aguatzil de POTRIES no te prou mans per apanyar els clots del carrer. (Recordeu articles anteriors d’aquest blog, l’asfaltat del poble)

Segons diu Maria Ribes
este negoci va molt bé,
a genollons et demane
que et presentes Vicentet.
(Cançó molt apreciada i sentida durant el Nadal darrer, a POTRIES, Maria Ribes)
“Dinero o joyas” deien quan entraven en les cases de Potries. Però no es tractava de lladres, no. Era el recaptador i la força pública, que entraven d’una manera tan dràstica en aquelles llars que s’havien negat a pagar l’import que poguera correspondre a les voreres d’aquesta població, amb el qual molts veïns no estaven d’acord per considerar-ho il.legal.
No cal que diguen que passen coses estranyes a POTRIES. En el Referemdum eixe que van fer fa poc sobre una constitució, els morts d’aquesta població van votar, quan no els tocava evidentment.. En canvi, els xicots de 18 a 21 que encara tenien l’humor de jugar al vot, no ho van poder fer. Ho podríem considerar una peculiaritat de POTRIES?

(El dàtil, 27/5/79)
Notes de santoral: aquells que d’una o altra manera aneu de festa en festa –de berbena en berbena, de calvari en calvari- heu de tindre en compte que a POTRIES han canviat de patró, i per tant també de festivitats. Actualment han destituït a Sant Blai posant en lloc seu a SAM-PALLO.(el Dàtil juga amb el cognom d’ alcalde recentment votat  José Aznar SAMPAYO)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada