22 d’octubre del 2009

POTRIES, 1609

" Potries va estar habitat fins a 1609, data de l’expulsió dels moriscos, quasi exclusivament per musulmans. Després d’aquesta data, el municipi quedà pràcticament despoblat i no recuperà la població que tenia l’any 1609 fins passats més de cent anys."...
Santiago Laparra diu que foren 547 potriers els expulsats pel port de Dénia el 17 d'octubre, practicament tot el poble. Els moriscos de Potries eren molt especials ja que estaven en les terres dels Borja, eren més de la meitat de la població i es dedicaven a les feines especials de la canya de sucre. Ocupaven càrrecs com "jurats" i administradors. Eren nous cristians, en la pràctica, però, i dintre les seues cases, continuaven amb les creences musulmanes, costums com el ramadà i la seua parla àrab. En 1789 es va trobar una biblioteca morisca en casa d'un tal Vicent Fuster. El perquè de l'expulsió, crea diferents opinions, que si eren un perill real per a la seguretat de la España catòlica, una manera d'anar carreganse els reines de la corona d'Aragó, etc. El debat, la investigació i el no oblit continuen en el que Santiago Laparra -que va donar una conferència a Potries- qualifica com el major èxode demogràfic del País Valencià.

1 comentari:

  1. em diu gent estudiosa que el buit a Potries- per l'expulssió dels moriscos- es pot comprovar veguent l'arribada de gent com els Romaguera(del Rosselló) i els Gironès, a finals del s.XVIII. Als llibres de l'Església es pot averiguar.
    v.gironès.

    ResponElimina