4 de juny del 2017

MOLÍ CANYAR, A L' ENTRADA DE POTRIES.

La cançó diu: "Molí Canyar, carretera Villalonga...". Quan arribem a Potries, el primer que vegem, després de l'ermita, és el Molí Canyar. Per a entrar, però, tenim que fer una volteta. El restaurant de Potries s'ha convertit des de 1997 en un referent d'aquest tipus d'establiments "BBC". Tots els dissabtes i diumenges podem escoltar traques i músiques, senyal de Bodes, Batejos i Comunions. Gràcies a la iniciativa del "cabut" José Escrivà Monzó, aquest edifici emblemàtic de Potries, s'ha pogut salvar del pas del temps.






EL MOLÍ DE GASPAR AYNAT.
El Molí Canyar va ser construït al segle XV, fa uns 600 anys.(A l'Arxiu de Gandia hi ha un document de 1511 on ja es parla d'aquest edifici).  Era un molí fariner, que utilitzava l'aigua de la Sèquia comuna d'Oliva, que surt pocs metres abans del repartidor Casa Clara. Al voltant de 1920, s'enderroca  i es construeix un nou edifici per espellofar i blanquejar l'arròs. Posteriorment es farà una nau per a fabricar gel. I en aparèixer les neveres, doncs...
PEP ESCRIVÀ, L'AMO DEL MOLÍ.
La compra, bona restauració i millor gestió com a restaurant de festes familiars i de grups fa de José Escrivà Monzó un personatge important al nostre poble. Que sapigam, l'ùnic reconeiximent va vindre de nosaltres, Premi Pot de Potries 2002. I mira que fa poble!
Al BIM, "La Veu de Potries" de maig de 2003 li dediquen al Molí  un reportatge a dos pàgines, amb motiu dels cinc anys del seu funcionament i li fan estes preguntes a José Escrivà:
-Com sorgeix la idea d'adquerir i rehabilitar el Molí Canyar?
Nosaltres teníem en el cap la idea d'obrir un restaurant en un lloc d'estes caracteristiques. Farà 10 anys visitarem el Molí però ens paregué que estava massa deteriorat. Dos anys després ens va entrar la inspiració i la meua dona i jo tornarem. No estava tan malament i, en una decisió molt valenta ens decidirem a comprar. Quan començarem la rehabilitació comprovarem que el Molí estava en millors condicions i vam poder conservar prous coses, com les bigues de fusta, la maquinaria. La rehabilitació va costar dos anys de moltissim treball i diners i finalment l'11 d'abril de 1997 obrirem.
-Com varen ser el inici?
Molts positiu, massa bon, no podíem atendre tota la gent que venia, els client feien cua. Això ens va ajudar a recuperar la gran inversió que férem. Hem anat creixent i innagurant nous salons per a poder respondre a la gran demanda.
-Quins són els principals clients?
Moltissimes bodes, batejos, comunions i altres de menú del dia. Al cap de l'any passen pel Molí Canyar més de 50.000 persones.
-Estàs satisfet amb haver vingut a Potries?
Jo soc de La Font. La gent de Potries és molt bona, molt familiar i acollidora; Potries és ja el meu poble

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada