24 de novembre del 2018

LES PLUGES A POTRIES.



La setmana passada, amb motiu de les fortes pluges, hi hagué un col.loqui a la pàgina de Facebook molt interessant. Tot comença quan Toni Monzó, el nostre "home del temps" comentava dades i efectes al poble:
"...jo recorde no poder passar el barranc, les cases posant fustes a les portes per a que no entrara aigua. I en el carrer Jaume I, per l’aigüera entrava en unes cases. En ma casa i unes quantes del carrer Sant Salvador com el clavegueram era xicotet, no podien desguassar bé perquè anava ple i rebossava l’aigua pel plat de la dutxa, el wáter bollia, l’albelló del pati no travava i l’aigua cap a dins de casa. I així estava més de mig poble. Ahir varem tindre unes pluges excepcionals, de les 19:30h fins les 21:30h varen caure 126 litres per metre quadrat. Això segons l’AEMET està considerat com a pluges torrencials, la màxima categoria. En la majoria dels llocs crea caos, inundacions, barrancades...acudeixen bombers, protecció civil...Ahir a Potries, en general,va hi haure normalitat. És d’agraïr la neteja i manteniment de pluvials, així com als equips de José Aznar Sampayo, Damià Oliver Juanfer Monzo Peiro i Assumpta Domínguez, les inversions en infraestructures i el seu manteniment."

De seguida altres persones fan els seus comentaris i aportacions com l'Alcalde esmentat Pep Aznar.
"...tota eixa infrastuctura va ser possible arran de la "pantanà de Thous" i les horribles inundacions que es van patir a La Ribera i mols altres llocs. A Potries, com era habitual, també. Per eixe motiu, ens varen convocar a tots els alcaldes a Algemesí, per a tractar la problemàtica de les inundacions i van concloure en que tot aquell poble que tinguera zones inundables, que solicitara les oportunes solucions, ja que "tant la administració, com la societat estaven en eixos moments, sensibilitzats per eixe problema i anaven a proveir mitjans econòmics per a resoldre-ho; que quan el cicle canviara, els diners serien encaminats a resoldre problemes de sequera, incendis, etc" Així que, no ens ho deixarem de la ma, fis que fou una realitat. Eixe projecte, va costar 80 milions de pessetes, subvencionat per la Generalitat"


Pep Anar es refereix a les obres de canalització del barranc, és a dir l'avinguda de la Constitució, que es realitzaren en 1999.  Repassant hemeroteca, trobarem altres obres: El butlletí municipal "La Veu de Potries" de maig de 2002, titula: "Les obres de millora en l'evacuació d'aigües pluvials ja han començat". El mateix Aznar ho comenta:
"Això fa referència a les intervencions posteriors a la actuació principal, que va ser la canalització del barranc. Una al Carrer Sant Salvador, en dues fases: una primera, des de la Plaça del País Valencià fins al cantó de les escoles i altra des-de el cantó de les escoles al final del carrer, a casa Beatriz. Més avant, altra intervenció des-de el Carrer de la Safor..."

L'alcaldessa Assumpta Dominguez també va participar parlant de les darreres actuacions i prenent nota del debat:
"En les recents actuacions al carrers Cup i Sant Joan Baptista s'ha inclòs la corresponen canalització d'aigües pluvials. També va actuar-se en la part baixa del poble, en concret en un tram del carrer La Safor, sens dubte un dels més necessitats.
 Per tant seguim treballant i accelerant les inversions en les canalitzacions dels pluvials i en la substitució de les canonades de fibrocement per a l'abastiment d'aigua potable. Pel que fa a les vostres consideracions són comprensibles i assumibles. Gràcies Toni Monzó per les teues paraules"

Des d'Ací Potries,  voliem deixar constància d'un passat, passat. A Potries, els que tenim certa edat encara ens preocupa quan plou fort i molt, cridem per si ha entrat aigua en casa, la veïna mira per la finestra a l'altra veina...però no passa res. Les dones ja no eixien a llavar la roba al barranc (article publicat als anys 70 al diari  Levante), els més joves ja no l'anomenen carrer Barranc. Que algunes coses s'han fet molt be i s'estan fent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada